ÄGGFÖRSÄLJNING

De raser vi är intresserade av är; Hedemora, Isbar, Maran och efter ny info också även Barnevelder. Jag planerar att ha ca 30 st höns/tuppar

Hedemorahönan är en svensk lantrashöna från Dalarna. Den är medelstor och mycket härdig på grund av sin täta och dunrika fjäderdräkt, och den har en väldigt tät och tjock underull och finns i en mängd olika färgvarianter som olika kombinationer av svart, vitt, blått och vild/vete. 

Hedemorahöns är ofta lugna och orädda. De har god ruvförmåga (cirka 30-40 procent ruvar om möjlighet ges), och de tar väl hand om sina kycklingar. En icke ruvande höna lägger omkring 150 ägg per år; äggen väger 50-55 gram och skalfärgen är ljust brunaktig. 

Hönorna väger 1,5 till 2 kg enligt rasramen, och tupparna väger 2 till 2,5 kg, ibland lite mer

Maran är en tung hönsras som härstammar från den franska staden Marans, Charente-Maritime. Maran är en så kallad kombinationsras, det vill säga den är både en god köttras och en bra värphöna. 

Maran finns i flera olika färgvarianter, mörkbruna, grårandiga, kopparfärgade. 

En höna väger 2,5 till 3 kilogram och en tupp väger 3,5 till 4 kilogram.  


Hönorna har medelgod ruvlust. Kycklingarna ses väl efter av hönan och växer snabbt, de är jämförelsevis tåliga och robusta av sig, men blir fullt befjädrade relativt sent. En höna börjar värpa vid en uppnådd ålder av cirka 6 månander.

Rasen anses ha ett lugnt temperament, men kan vara något skygg.

Ägg från Maranhöns...troligen det vackraste som finns. 

Utmärkande för maran är att äggen har en mycket mörkt brun skalfärg, närmast chokladbruna ägg anses som önskvärt. Äggvikten är cirka 65 gram för ägg från en stor höna.  

Barnevelder är en tung hönsras från Nederländerna, uppkallad efter byn Barneveld, som framavlades i början av 1900-talet. Barneveldern är en tålig och bra värpras som lägger bruna ägg.  

En höna av stor ras väger omkring 2,5 kilogram och en tupp 3,5 kilogram.  Äggen från stor höna väger ungefär 60 gram.

Ruvlusten hos hönorna är svag, men ibland är de villiga att ruva fram kycklingar. Rasen är snabbvuxen, men det kan ta ganska lång tid innan kycklingarna blir fullt befjädrade. Hönorna börjar värpa när de uppnått en ålder av 6-7 månader.

Fjäderdräkten är, vit, svart, svart -/ eller blå/dubbelkant-tecknad, mörkbrun

Isbar/Silverudds blå (SB) skapades på 1980-talet av Martin Silverudd. De värper blå-mintgröna-turkos-ljus olivfärgade ägg. Det är en produktiv ras som värper bra. De är aktiva och duktiga fodersökare.

Fjäderdräkten är svart, blå och spättad, där framför allt tupparna kan ha inslag av guld eller silver i hals och på sadelfjädrar.

Silverudds blå är till sättet en aktiv och livlig ras. 

Klicka här och börja skriva. Numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem.