Vår berättelse

HEDEBO GÅRD

byggdes 1912 av Ludvig Grundström; ättling till Ammarnäs bys grundare (Nils Johansson). Gården är en s.k parstuga och byggd i timmer. 


Hedebo Gård
Hedebo Gård

Vi köpte gården i juni 1996 och började en stor renovering av gården, då den var obebolig i dess dåvarande skick. Hela nedervåningen revs bort så att endast timmerväggarna återstod. Ett antal skottkärrelass med jord har forslats ut för hand då man "gammalt tillbaka" isolerade med mull i golven. (vi gjorde en liten väg till stallet med all jord).

I november 1996 tog vi beslutet att flytta in i huset trots att nedervåningen ännu inte var klar på långa vägar. Vi inredde övervåningen så gott det gick med sovrum och vardagsrum i de två rum som fanns. Toaletten var inte klar så utedasset fick duga under den första vintern. Köket var halvfärdigt men i så pass skick att vi kunde laga mat och äta där.

På gården fanns en gammal timrad sommarlada som blev nästa projekt att ta itu med. Ett stall med 3 spiltor, 3 boxar och sadelkammare är resultatet. I anslutning till stallet finns även 2 provisoriska spiltor.

Renoveringen fortsätter än idag då inte hela övervåningen är färdig renoverad. Nästa projekt är dock att bygga hönshus/hönsgård, vilket till dags dato (maj 2020) man kan se början till slutet på projektet. 

Äggkläckningsmaskin är inhandlad och snart köps de första äggen för egen framkläckning av höns.

Vy från Hedebo Gårds altan. Odlingar i förgrunden.
Vy från Hedebo Gårds altan. Odlingar i förgrunden.

Mitt odlingsintresse

Sedan jag flyttade till Ammarnäs 1990 så har jag alltid mer eller mindre odlat, mestadels mindre, tills för ca 3-4 år sedan då jag hittade åt Sara Bäckmo på nätet "Skillnadens Trädgård". Mitt intresse ökade och mitt mål blev att bli självförsörjande på grönsaker....så gott det nu går i odlingszon 8 på gränsen till fjällzon. Jag blev med växthus och större odlingsytor. Idag har jag 2 st mindre växthus (totalt ca 22 m2), 6 kallbänkar (som ska utökas med minst 2 till) och ca 100-120 m2 odlingsyta på friland. Odlingsytorna har en tendens att bli större och större för varje år. Mitt mål är fortfarande att bli självförsörjande på grönsaker, vilket är en lång bit kvar, men också att kunna sälja ett överskott, mestadels bladgrönsaker men egentligen "allt" i mån av tillgång.

Jag täckodlar mina frilandsytor med gräsklipp och hösilage. Eftersom det finns 9 st islandshästar på gården brukar det alltid bli en del hösilage som inte duger till hästfoder, men som passar utmärkt att täckodla med. Vi samlar också in hästgödsel som används till alla odlingsytor, till blombänkar och till planteringar. Idag köper jag (så gott som) ingen jord utan använder brunnen hästgödsel (minst 2 år) till allt i trädgården, även till det som förodlas inomhus eller till vinterodlingarna. Den enda jord jag köper är såjord till uppdragning av gurkväxter (som inte verkar gilla min jord).

Vi använder också bokashi (fermentering av kompost) så det mesta ingår i vårt kretslopp.

Jag brukar också varje mars sätta igång en varmbänk för tidig skörd av vissa grönsaker, såsom sallad, ruccola, rädisa etc. Det känns otroligt härligt att gå och plocka färska grönsaker i april trots att snön fortfarande kan ligga nästan meterdjup ute.